Grupputställning med A.R.K. – Alexandra Leifovna Berggren, Rolf Lejdegård & Katja de Gysser (även kallad Dödengruppen).

2-4 okt 2020

JUSTE Gallery, Heleneborgsgatan 14, Södermalm, Stockholm

ALEXANDRA LEIFOVNA BERGGREN (Född 1984, akryl & blandteknik på duk, pannå & papper)
ROLF LEJDEGÅRD (Född 1975, akryl på duk)
KATJA de GYSSER (Född 1970, porträtt i akryl på duk & pannå)

Om Dödengruppen

Medlemmarna i Dödengruppen träffades första gången 2016. Då med ett gemensamt intresse för Döden som tema i konstnärskapet. Därefter hade gruppen sin första gemensamma utställning 2019. Detta är andra gången som gruppen samlats för att ställa ut tillsammans. Temat denna gång har varit att utforska vad som händer i skapandet när förhållanden runtomkring kräver ett större fokus på en själv och avsaknad av (fysisk) kontakt med andra. Hur påverkas det konstnärliga uttrycket? Resultatet presenterades i höstutställningen “A.R.K. 2020” på Juste Gallery i Stockholm.

Målningar och skisser – Alexandra Leifovna Berggren

“Det kom en tid då vi tilläts sakta ner. En tid då vi fick mer utrymme att vara. I naturen, i oss själva, med varandra. Ur det föddes något nytt, något viktigt.”

Inför den här utställningen målade jag mycket skisser utomhus i landskapet. Det var ett sätt att komma nära mig själv och naturen. Efteråt i ateljén, lät jag målningarna inspireras av mötena med naturen och jag ville efterlikna den stil som skisserna hade. Jag ville pröva hur det var att närma mig mitt sanna, råa uttryck. Att vara nära marken, vattnet, himlen, djuren och växterna, det vilda, det ohämmade. Jag ville tillåta uttrycket att vara enkelt och avskalat med inslag av omedelbara impulser i djärva linjer, former och färger. Upplevelsen har varit förlösande, spännande och glädjefylld. Att få leka med hur långt jag kan tänja det föreställande mot det abstrakta och ändå hitta en mening.